Füstérzékelők: Négy megye egyeztetett Kisújszálláson

2022-08-08 13:47:58

Négy megye képviselő egyeztettek május 5-én, Kisújszálláson az MTSZ által szervezett kampány feladatairól, amely során füstérzékelők kihelyezése és tesztelése zajlik egy éven keresztül. A szervezetek képviselői a gyakorlati lépések megbeszélése után együttműködési megállapodásban rögzítették a feladataikat.

Egy tűzoltóságon zajló esemény nem indulhat az épület és a felszerelések megtekintése nélkül. Így történt ez most is, ahol Czókoly Viktorian a Kisújszállási ÖTP tűzoltóparancsnoka kalauzolta végig a tűzoltók által frissen felújított épületen a megbeszélés résztvevőit, akik elismeréssel szóltak az egyedi ötletekkel kivitelezett megoldásokról.

A megbeszélésen a Békés Megyei Tűzoltó Szövetséget Szűcs János, a Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei Tűzoltó Szövetséget Sáfián Ádám, a Hajdú-Bihar Megyei Tűzoltó Szövetséget Győrgyfi Sándor, a Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Tűzoltó Szövetséget Rubóczki Zoltán, a házigazda Kisújszállás Önkormányzati Tűzoltóságot Csillag Ferenc képviselte.

Amint már beszámoltunk róla a Magyar Tűzoltó Szövetség mellett a MABISZ és a Füstmentes.hu támogatásával zajlik a lakástüzek és az abból eredő sérülések és halálesetek csökkentése érdekében ez a tűzmegelőzési célú kezdeményezés. A korábbi régiós egyeztetések utáni utolsó megbeszélés során a fő célok megbeszélése mellett fontos elem volt a füstjelző készülékek megismerése, a telepítés szabályainak áttekintése, annak érdekében, hogy a megyék képviselői a kihelyezéshez és a felméréshez segítséget tudjanak adni.

A folyamat lépései

• egy országos reprezentatív felmérés készítése a lakosság tűzvédelmi ismereteiről,
  • a készülékek elhelyezési szabályainak feldolgozása, megismertetése
  • 700 darab tűzoltó készülék kiosztása
  • a kihelyezett készülékek felmérése, majd nyomon követése, valamint ezt követően
  • a tapasztalatok feldolgozása, illetve
  • mindkét felmérés eredményeinek közreadása.

Ennek megfelelően a kollégák a lakosság tűzvédelmi tudatosságának felmérésével párhuzamosan egy évig információk gyűjtenek a készülékek működési tapasztalatairól, a telepítés sajátosságairól. A cél a lakosság tűzvédelmi ismereteinek bővítése és a lakástüzekből eredő sérülések, valamint károk csökkentése. Erre a legjobb partnerek a települések lakosait jól ismerő önkéntes tűzoltók, akik segíteni tudnak a felszereléshez szükséges ismeretek átadásában is.

A kampánnyal kapcsolatos további információk ide kattintva találhatók meg.