XXVI. Flórián Kupa Balatonföldváron

2023-09-13 14:18:35

Hamisítatlan nyári napon, szeptember 9-én tartotta a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége a már hagyományos versenyét, a sorban XXVI. Flórián Kupát. Immáron harmadik alkalommal a sporteseménynek a Magyar Tűzoltó Szövetség Tűzoltó Szakmai Napja betétprogramjaként Balatonföldváron a NARO kemping adott otthont.

A versenyszabályzatnak megfelelően kialakított pályákon három számban:

• kismotorfecskendő-szerelésben,
  • ügyességi akadálypályán, és
  • fali tűzcsap szerelésben mérték össze tudásukat, tapasztalatukat és erőnlétüket a létesítményiek.

Mindenütt végeredményként vízsugár jelezte az eredményességet. Látható volt, hogy a csapatok komoly felkészítő munkát végeztek a versenyt megelőző hetekben, begyakorolt mozdulatokkal, összeválogatott versenyfelszerelésekkel végezték a feladatokat. Ez alkalommal az ország tíz helységéből húsz csapatot állítottak ki a létesítményi tűzoltóságok, ami tejes és fél raj összeállításban, a három versenyszámban összesen 16 egységet jelentett.

Minden részletre kitérő szakértő versenybírók irányítása mellett, a rajok fegyelmezetten, baleset- és műszaki problémától mentesen végrehajtották a versenyfeladatokat.

Bár nem családi napnak szánták a szervezők a találkozót, a remek, nyarat idéző időjárás a kellemes helyszínre vonzotta a tűzoltók családtagjait, szurkoló kollégákat is.

A szakmai nap az évek során nemzetközivé vált, az idén négy nemzet tűzoltói hivatást gyakorlóinak-képviselőinek lehetőségük volt megtekinteni- kipróbálni a tűzoltó szakfelszerelést gyártó, fogalmazó cégek standjánál a tűzoltást és műszaki mentést segítő eszközök újdonságait, néhány eszközt pedig gyakorlati bemutatók keretében.

Az első versenycsapat indításával párhuzamosan egy fontos háttérprogram is megkezdődött: a Görgetegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület ”szakemberei” alágyújtottak a bográcsoknak és ebédre egy tartalmas babgulyást készítettek.

Az eredményhirdetés és verseny zárását követően a csapatok nagy része még körbejárta a kiállítókat és megvárta a tombolasorsolást, megcsodálta fentről a tájat az elmaradhatatlan magasból mentő jármű kosarából, de volt, aki kihasználva a 30 fok feletti hőmérsékletet, megmártózott a magyar tengerben.